ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Και όμως χωρίς Μαθηματικά το κέντημα δεν ξεκινά....

Καλημέρα και καλή εβδομάδα κορίτσια.


    Σήμερα με έπιασε μια διαφορετική διάθεση και μια θέληση να γράψω για τον κόσμο των Μαθηματικών, ο οποίος είναι άγνωστος σε εμένα και αρκετά ξένος εν τούτοις καθημερινά ασχολούμαι μαζί του και μου είναι απολύτως απαραίτητος, όπως και σε όλες εσάς για τη δημιουργία των κεντημάτων μας.
     Σε καμία περίπτωση δεν είμαι σχετική με την επιστήμη, είμαι ξεκάθαρα θεωρητική, και φυσικά δεν έχω σκοπό να κάνω σοβαρές αναλύσεις. Όμως, κάποια στιγμή, όταν κεντούσα μου ήρθε στο μυαλό μου η αγαπημένη φράση της μαμάς μου: "Δέκα μέτρα και μια κόβε". Έτσι μας έλεγε κάθε φορά, όταν αρχίζαμε ένα κέντημα και πιάνω τον εαυτό μου με ένα τεφτεράκι να κάνει απλές πράξεις για να οριοθετήσει ένα κέντημα πάνω στο ύφασμα και να σχηματίσει την τελική του μορφή.
  Οι γιαγιάδες μας και οι μαμάδες μας πολλές φορές χωρίς να έχουν γνώσεις από το σχολείο, πρακτικά σχεδίαζαν και υπολόγιζαν πολύπλοκες πράξεις για να υλοποιήσουν ένα όνειρό τους ένα κέντημα. Είχαν την αίσθηση της αρμονίας και τις συμμετρίας ενώ τα παλιά κεντήματα αποτελούν τις πρώτες αναφορές σε σχέδια τα οποία εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

    Τίποτε δεν είναι τυχαίο και με κάποιο τρόπο τα Μαθηματικά και η Γεωμετρία είναι οι μυστικοί βοηθοί μας για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Και ας τα πάρουμε από την αρχή.
     Επιλογή  υφάσματος-κλωστές.
       Εδώ έχω πολλά να πω. Από τη στιγμή, που μας άρεσε ένα σχέδιο αρχίζει η έρευνα για το κατάλληλο ύφασμα. Έχει σημασία πόσα τετραγωνάκια κεντιούνται στο 1 εκατοστό και πολλές εταιρείες δίνουν τις πληροφορίες για να μας διευκολύνουν. Είναι πιο εύκολο γνωρίζοντας, αυτό και με προσθέσεις, πολλαπλασιασμούς ή διαιρέσεις, να κάνουμε έστω και πάνω σε ένα χαρτί την τελική μορφή του κεντήματός μας. Αλλά και το πιο σημαντικό, ανάλογα με το πάχος του υφάσματος "βλέπουμε" το κέντημα σε πιο λεπτό και πιο χοντρό ύφασμα και αποφασίζουμε. Και επειδή τις περισσότερες φορές δημιουργούμε με σκοπό να στολίσουμε ένα συγκεκριμένο έπιπλο ή ένα χώρο οι διαστάσεις του είναι μετρημένες ώστε να εναρμονίζονται και να προσαρμόζονται ακριβώς. Ανάλογα και με το είδος του κεντήματος μετρούμε και αρίζουμε από τη μέση του για να υπάρει συμμετρία στα άκρα (πετσέτες, φάσες για κέντημα).



    Σειρά έχουν οι κλωστές. Εάν έχουμε μονοχρωμία ή διχρωμία είναι πιο εύκολο για εμάς να υπολογίσουμε τις κλωστές μας κεντώντας ενα μικρό κομματι, ενώ στην πολυχρωμία με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουμε  την ποσότητα. Με αυτότον τρόπο καταφέρνουμε να κάνουμε και ένα μικρό προϋπολογισμό για το  συνολικό κόστος του εργόχειρου και να ξέρουμε πόσο θα μας στοιχίσει. Ακόμη και τον κόπο μας υπολογίζουμε ανάγωντας την εργασία μιας ώρας στο οκτάωρο και έτσι υπολογίζουμε το συνολικό χρόνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να τελειώσει το κέντημά μας. 


  Σχέδια - Βελονιές.
   Τα πιο δημοφιλή σχέδια τουλάχιστον στο δικό μου ιστολόγιο, με τις περισσότερες θεάσεις είναι τα γεωμετρικά. Η έννοια της συμμετρίας στο κέντημα είναι έντονα ανεπτυγμένη και ίσως, τολμώ αυτή την κρίση, η αυστηρή επανάληψη γεωμετρικών σχημάτων ή ακόμη και οποιοδήποτε σχεδίου βοηθά στην ψυχική ηρεμία....Και δεν θα γράψω περισσότερα γιατί τα τετράγωνα, οι ρόμβοι, οι κύκλοι, τα τρίγωνα έχουν την τιμητική τους. 




Οι αριθμοί πάνω στα samplers είναι δημοφιλέστατοι και σε κάδρα, οι υψομετρητές για τα παιδιά, τους εισάγουν την έννοια του μέτρου
 και ακόμη και τα εργόχειρα για τα Χριστούγεννα περιέχουν αντίστροφη μέτρηση, ενώ άκρως αγαπητή και δημοφιλής είναι η αναγραφή του χρόνου με νούμερα.

   Αλλά και όταν αποφασίσουμε να σχεδιάσουμε μία δική μας έμπνευση δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε ένα άδειο χαρτί. Χρειάζεται να έχει τετραγωνάκια, για να μας κατευθύνουν και να οριοθετούν το σχέδιο. Επίσης στο Διαδίκτυο έχει πολλα προγράμματα για σχεδιασμό κεντήματος πουβασίζονται σε αυτό το απλό σκεπτικό. 
     Κοιτώντας τις πιο δημοφιλείς βελονιές, σταυροβελονιά, γκομπλέν, πλακέ, ανεβατή και άλλες διαπιστώνω όπως και εσείς ότι έχει και εδώ σημασία η συμμετρία και ο συνολικός αριθμός των βελονιών.
    Ελπίζω να μην σας ξένισα με τα γραφόμενά μου. Ήθελα απλώς να σας προβληματίσω και να σας προτείνω ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η πρακτική αριθμητική, η γεωμετρία, αποτελούν βιώματα για εμάς και καθημερινότητα.
   Μαθηματικά, επιστήμη ή τέχνη, απρόσιτη ή καθημερινότητα για πολλούς;
    

10 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο και ξεχωριστό το θέμα της σημερινής σου ανάρτησης!! Κι ο τίτλος είναι απόλυτα επιτυχημένος! Στη Λευκάδα για να κεντήσεις το τοπικό κέντημα είναι απαραίτητοι τέτοιοι υπολογισμοί. Να "ρίξεις" το σχέδιο σωστά, να είναι συμμετρικό και τόσα άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ευγενία για τα καλά σου λόγια. Αν και άσχετη με τα Μαθηματικά και με εντελώς διαφορετική παιδεία αναγκάστηκα να ασχοληθώ και να τα αγαπήσω. Κατάλαβα καλά, ότι είναι απαραίτητα για ό,τι κάνω....

      Διαγραφή
  2. Πολύ ξεχωριστή η ανάρτησή σου Νάσια, σίγουρα γενιές ολόκληρες γυναικών από την αρχαιότητα μάλιστα δημιουργήσανε με τα χέρια τους άπειρα χρηστικά εργόχειρα χρησιμοποιώντας τις αρχές της συμμετρίας , των βασικών μαθηματικών και του προσωπικού τους γούστου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Κλαυδία έχετε δίκιο. Τολμώ να πω, πως η προσωπική ενασχόληση πολλές φορές μας εξελίσσει σχεδιαστικά.... Αυτό άλλωστε είναι ολοφάνερο από αρχαιοτάτων χρόνων.

      Διαγραφή
  3. μπράβο! ωραία ανάρτηση....ξέρεις μήπως τι πρόγραμμα να κατεβάσω για να τοποθετώ μια φωτογραφία σε τετραγωνάκια ? θέλω να κάνω μια φωτογραφία των παιδιών μου κέντημα.....αν θέλεις στείλε μου μέιλ είναι στο μπλοκ μου....σ' ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω το μπλοκ σου..λατρεύω τις φωτογραφίες σου..λατρεύω τα θέματα σου..Καλήμερα όλη μέρα γλυκιά μου και έχεις δίκιο για τη Γεωμετρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!! Αμοιβαία τα αισθήματα. Και εγώ δεν χάνω ανάρτηση από το ιστολόγιό σου... Βρίσκω λύσεις μέσα από την ανάγνωση των σκέψεών σου και των σχολίων.... Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  5. Νάσια, καταπληκτική καταγραφή της εφαρμογής των μαθηματικών στις χειροτεχνίες! Και τι να πούμε για το πλέξιμο, κυκλικό ξεκίνημα για σκούφο, ρίξιμο πόντων, σχεδίαση μανικιού κλπ.
    Προσπαθώντας να συνεισφέρω την βοήθεια μου στους αναγνώστες σου, καταθέτω εδώ την σελίδα μου με τετραγωνάκια για να φτιάξουν μόνοι τους τα δικά τους σχέδια ή να αντιγράψουν κάτι που τους άρεσε.
    - Κάναβος για πατρόν -
    http://e-crochet.blogspot.com/2011/12/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπεροχη αναρτηση,οσες ασχολουμαστε με κεντημα πλεξιμο ειναι απαραιτητα και τα μαθηματικα και η γεωμετρια,ευχαριστουμε που μοιραστηκες μαζι μας,θα μπορουσες ισως να μας βαλεις καποια Links για προγραμματα που μπορουμε να σχεδιασουμε?φιλια και καλη συνεχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή