ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ-CROSS STITCH-NASIA

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Παραδοσιακά κεντήματα

                           Επιτέλους ήρθε η Άνοιξη;
         Αρκετό κρύο έξω, αρκετό κρύο στις ψυχές μας. Είμαστε όλες απογοητευμένες, στεναχωρημένες, μερικές από εμάς χωρίς εργασία.... Όπως είδατε, στην αριστερή μπάρα δημοσιεύω μια αγγελία φίλης, που γνωρίζω ότι κεντά καλά και την προτείνω. Ελπίζω να βρει κάποια απασχόληση...  Κόντρα στην κατήφεια κόντρα σε όλη αυτή τη μιζέρια θέλω να σας κάνω ένα δώρο ιδιαίτερα για τις φανατικές του κεντήματος.
       Συνεχίζω υπενθυμίζοντας σας, ότι το ιστολόγιο δημιουργήθηκε για να παρουσιάζω το κέντημα σε όλες τις μορφές του και όχι μόνο. Το προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα και σας ευχαριστώ για την επισκεψιμότητα. Σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια υπέροχη ιστοσελίδα που έχει συγκεντρώσει σχέδια από το  19ο και αρχές του 20ου αιώνα. Ανήκει σε μια εθελοντική ομάδα που παραλαμβάνει τα σχέδια, τα σκανάρει και στη συνέχεια με ειδικά προγράμματα ετοιμάζει τα γραφικά τους. Είναι αμερικάνικη και δέχεται δωρεές από όλο τον κόσμο για να λειτουργεί. Επίσης αν κάποιος έχει παλιά βιβλία, που δεν υποκεινται στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να τα δωρίσει και να παρουσιαστούν. Η δουλειά τους είναι, κατά την προσωπική μου γνώμη, καταπληκτική. Έχω "ξεσηκώσει" σχέδια και σας διαβεβαιώνω ότι με τις απαραίτητας αλλαγές, την επικαιροποίησή τους όπως λέω, μπορούν να θεωρηθούν σχέδια της εποχής μας. Για τις λάτρεις του παραδοσιακού και όχι μόνο σας δίνω τη διεύθυνση.


Θα βρείτε και σχέδια για πλέξιμο, και για άλλες μορφές χειροτεχνίας. Όλα τα βιβλία είναι σε μορφή pdf και μπορείτε να τα "κατεβάσετε" με το αντίστοιχο πρόγραμμα.
 Προσοχή: μπορείτε να αντιγράψετε τα σχέδια για προσωπική χρήση, μπορείτε να τα παρουσιάσετε στο ιστολόγιό σας δεν μπορείτε να τα πουλήσετε. Ίσως αυτό είναι που μου έκανε περισσότερη εντύπωση, γιατί κρίνοντας από τη νοοτροπία που επικρατεί στην χώρα μας, κάθε σχέδιο πρέπει να το χρυσοπληρώνεις ανεξάρτητα από τα υλικά, αισθάνθηκα περίεργα. Ίσως είναι και μία ευκαιρία να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό, που είναι ευρέως  διαδεδομένο το κέντημα και να πάρουμε κάποια παραδείγματα όχι για να τα μιμηθούμε κατ΄ανάγκη, αλλά για να τα προσαρμόσουμε στη δική μας νοοτροπία... Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να διαβάσετε: 


Φτιάξτε το καφεδάκι σας και αφιερώστε χρόνο αρκετό, γιατί ειλικρινά αξίζει.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου